In-House vs Outsourcing – Alles wat u moet weten

Home » Projects » In-House vs Outsourcing – Alles wat u moet weten

Outsourcing is in het IT-landschap één van de meest omstreden onderwerpen van de afgelopen twee decennia. Bedrijven over de hele wereld gebruiken deze bedrijfsstrategie om hun bedrijf te laten groeien door de bedrijfskosten te verlagen en de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen.

Maar terwijl sommige ondernemers de voordelen van outsourcing toejuichen, hadden een anderen slechten ervaringen met hun offshore-partner. Deze mix van ervaringen leidt vaak tot verwarring.

Dus, zou u moeten overwegen om in-house te ontwikkelen of softwareontwikkeling uit te besteden?

Laten we dieper ingaan op de voor- en nadelen van outsourcing om het antwoord te vinden. Maar om een ​​snel overzicht te krijgen, laten we eerst het verschil tussen in-house en outsourcing begrijpen.

In-house versus outsourcing (voor- en nadelen)

In-house development of insourcing betekent software bouwen binnen uw organisatie. Het omvat het gebruik van fulltime lokale ontwikkelaars die ter plaatse beschikbaar zijn, met een vast salaris en vooraf vastgestelde arbeidsvoorwaarden. Het in-house ontwikkelen van software vereist ook het opzetten van een kantoor of infrastructuur met alle faciliteiten (hardware en software).

Terwijl outsourcing verwijst naar het proces van het inhuren van een organisatie of ZZP’ers met een specifieke skillset die zijn uitgerust om aan uw softwarevereisten te voldoen. In dit geval werkt uw softwareteam op afstand of vanaf een offshore-locatie (land). Tijdens het uitbesteden kunt u offshore-personeel inhuren op uurbasis, vast salaris of op basis van de projectvereisten.

Als u beide termen goed begrijpt, laten we dan doorgaan met de vergelijking tussen in-house en outsourcing door hun voor- en nadelen te bekijken.

Voordelen en nadelen van outsourcing

Nadenken over het uitbesteden van softwareontwikkeling? Dit is namelijk een cruciale beslissing, vooral als u net een project start of  start-up bent en met een klein budget werkt!

Laten we dus, om verwarring uit de wereld te helpen, de voordelen van het inhuren van offshore personeel op een rijtje zetten.

1. Het is kosteneffectief

Volgens de Deloitte 2019 Global Outsourcing Survey beschouwt 76% van de bedrijven outsourcing als een kostenbesparende tool. Volgens de verschillende statistieken ligt het gemiddelde uurtarief van developers in westerse landen tussen € 70 – € 150 / uur. 

Terwijl in Aziatische landen zoals India het gemiddelde uurtarief van een software developer varieert van € 20 – € 35 / uur. Het geeft duidelijk aan dat outsourcing naar kosteffectieve landen u kan helpen uw product te ontwikkelen voor een kwart van wat het in Nederland gaat kosten.

Door de kosten van infrastructuur, wervings- en selectiekosten en uurtarieven van ontwikkelaars te combineren, kunt u uw ontwikkelingskosten tot wel 60% verlagen door uit te besteden. Daarom bespaart outsourcing u niet alleen tijd, maar bespaart u ook geld dat u kunt gebruiken voor andere belangrijke zaken om uw bedrijf te laten groeien.

De kosteneffectiviteit één van de belangrijkste factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij de vergelijking van het ontwikkelen van in-house versus outsourcing.

Hieronder ziet u de lijst met medewerkers die u mogelijk nodig heeft om software, een website of mobiele app te bouwen.

 • Team van designers en developers
 • Testers voor kwaliteitsborging
 • Projectleider
 • Infrastructuur (hardware en software)

In het geval van outsourcing kunt u deze mensen afzonderlijk inhuren of remote developers van ITSPOT inhuren en ze  een verlengstuk van uw in-house team of bedrijf van maken.

2. Kortetermijnverbintenissen

Dit is het meest onderschatte voordeel van outsourcing. Het vermogen om experts aan boord te halen, zonder langdurige verplichtingen, is een groot voordeel.

Zoals eerder vermeld, kunt u met outsourcing developers inhuren op basis van drie samenwerkingsmodellen:

Meerdere samenwerkingsmodellen

 • Urenmodel
 • Time and materials
 • Dedicated team

Het inhuren van developer volgens het urenmodel kan u helpen om langetermijnverplichtingen te vermijden en alleen te betalen voor het geleverde werk. Terwijl het inhuren van een intern team een ​​langetermijnverbintenis is die gebonden is aan een vast maandsalaris en andere arbeidsvoorwaarden.

Laten we dit verduidelijken met behulp van een voorbeeld. Soms kan het nodig zijn om een ​​specifieke skillsset toe te voegen op uw project. Aangezien u zich ervan bewust bent dat u deze persoon slechts twee maanden nodig heeft, heeft het geen zin om permanent een nieuwe developer voor uw in-house team in te huren.

Neem in plaats daarvan gewoon contact op met een offshore-bedrijf dat IT-personeel biedt zoals ons om developers met specifieke vaardigheden in te huren en uw project te voltooien zonder veel geld uit te geven.

3. Kerncompetentie

“Doe waar je goed in bent en besteed de rest uit” – Peter Drucker

Wereldwijd outsourcingonderzoek van Deloitte uit 2018 stelt dat ongeveer 78% van de bedrijven van mening is dat outsourcing hen in staat stelt zich te concentreren op de kernactiviteiten.

Wanneer u deze wel beproefde aanpak volgt, versnelt u feitelijk de groei van uw bedrijf. Vooral in gevestigde bedrijven vermindert de introductie van een team van dedicated offshore-ontwikkelaars de werkdruk van uw interne team, waardoor de algehele werkproductiviteit toeneemt.

Dus waarom zou u er niet voor kiezen om in een vroeg stadium uit te besteden en u te concentreren op uw kernactiviteiten?

4. Risicobeperking

Veel mensen vergeten dit voordeel van outsourcing te noemen. Als ze dat doen, let niemand op. Het is echter een van de belangrijkste voordelen van het inhuren van dedicated offshore developers. Wat bedoelen we hiermee?

Laten we het duidelijk maken door eerst de soorten risico’s op te sommen die bij het softwareontwikkelingsproject betrokken zijn:

 • Planningsrisico’s
 • Budgetrisico’s
 • Operationele risico’s
 • Technische risico’s
 • Externe risico’s

Outsourcing is altijd gebonden aan een wettelijk contract. Het omvat niet alleen de reikwijdte van het werk, NDA (Non-Disclosure Agreement), maar ook enkele andere belangrijke aspecten zoals betalingsclausule, tijdclausule, prestatieclausule, vertrouwelijkheidsclausule, exitclausule, etc.

Bovendien gaat outsourcing niet alleen over het overdragen van uw verantwoordelijkheden aan een ander bedrijf, maar over samenwerken en delen. Daarom delen beide bedrijven standaard de voordelen en risico’s van het proces.

Nadelen van outsourcing

Nou, zoals elke andere strategie heeft outsourcing nadelen. Dus, zonder verder oponthoud, laten we ze bespreken.

1. Gebrek aan controle

Het is de meest gerapporteerde zorg, waarbij bedrijven de grip van het project verliezen. Dit kan gebeuren door een gebrek aan projectkennis door het offshore-team. Bij de vergelijking van in-house versus outsourcing zal dit specifieke punt altijd in het voordeel van het eerste zijn.

Hoewel u uw offshore developers altijd kunt begeleiden, bestaat de kans dat u, als uw team niet goed oplet en niet competitief is, de controle over het project verliest, waardoor u naar een mislukte outsourcingrelatie gaat.

Maar u kunt dit probleem voorkomen door al uw vereisten te documenteren, mijlpalen te creëren en een projecthandvest (charter) te maken. Op deze manier kunt u de voortgang monitoren. In het geval er iets misgaat, helpt het u om gemakkelijk de oorzaak ervan te achterhalen.

2. Communicatie en kwaliteitsproblemen

Wat de deal ook is, het is altijd aan te raden om voor al uw communicatie één aanspreekpunt te hebben. Communiceren met een team ter plaatse is veel gemakkelijker dan met het offshore-team.

In het geval van offshore development wordt communicatie een beetje ingewikkeld. De problemen kunnen optreden als uw team zich in een geheel andere tijdzone bevindt, geen betrouwbare internetverbinding heeft en niet het gewenste communicatiemedium gebruikt. Bovendien is kwaliteit een andere zorg. Als u niet de verwachte kwaliteit krijgt, wat is dan het voordeel van outsourcing.

Maar nogmaals, het is gemakkelijk om deze problemen te vermijden door samen te werken met een betrouwbare Nederlandse outsourcingpartner en de juiste communicatiekanalen en tijd voor vergaderingen af ​​te ronden.

Voors en tegens van in-house software development

Laten we het kort en simpel houden. Tussen in-house en outsourcing van software development, zal werken met een extern team altijd voordelig zijn. Maar waarom kiezen ondernemers voor in-house ontwikkeling? Laten we het uitzoeken;

Voordelen van in-house software development

1. Culturele fit

Het inhuren van een team van lokale ontwikkelaars betekent werken met mensen die dezelfde cultuur en overtuigingen delen. Het helpt de werknemers om efficiënt in het bedrijf te integreren, waardoor ze meer waarde aan hun werk kunnen toevoegen.

2. Fysieke aanwezigheid op locatie

Met elkaar kunnen verbinden helpt om effectief te werken en eventuele misverstanden te verminderen. Omdat het hele team binnen hetzelfde kantoor en in dezelfde tijdzone werkt, is het gemakkelijk om de wijzigingen sneller door te voeren. Sinds de Corona-crisis, is dit echter steeds minder het geval. Dus waarom zou u dan niet gewoon in kosteffectieve landen laten ontwikkelen?

Nadelen van in-house ontwikkeling

Het opbouwen van een in-house team is zeker nuttig. Maar het is niet vatbaar voor risico’s. In feite zijn er meer nadelen aan het inhuren van lokale ontwikkelaars in vergelijking met outsourcing. Laten we ze één voor één bekijken!

1. Hoge kosten

De kosten voor het in-house inhuren van software developers zijn aanzienlijk hoger dan voor offshore ontwikkelaars. Het is simpelweg omdat deze kosten inclusief de infrastructuur, overheadsalarissen, andere arbeidsvoorwaarden, opleidingskosten, enz. zijn.

2. Gebrek aan talent

De IT-industrie evolueert snel, en dat is een goede zaak. Maar niet elke developer heeft een passie voor het upgraden van hun vaardigheden met de trends. Het resultaat is een tekort aan talent met een specifieke set vaardigheden. De enige optie die u heeft, is dus om een ​​aanzienlijk hoger bedrag te betalen om het benodigde talent binnen te halen.

3. Lage retentiepercentages

Door de grotere vraag en lokpakketten van andere bedrijven wisselen developers in Nederland en Vlaanderen steeds vaker van baan. Er is dus altijd een risico dat uw leaddeveloper van baan verandert tijdens de cruciale fase van het project.

Conclusie

De voordelen van het werken met een offshore-team maken outsourcing het proberen waard. Wie weet, tijdens het werken met offshore developers, kunt u langetermijnspelers vinden die zich zullen focussen op het succes van uw bedrijf.

Het inhuren van een lokale developer lijkt in de eerste plaats misschien geweldig, maar er zijn enkele cruciale problemen. Van het werven van het juiste talent tot het uitleggen van je behoeften en het beste uit de developer halen, kost veel tijd en moeite. Dit kan uw aandacht afleiden van de kernactiviteiten van het bedrijf, wat tot veel onnodig oponthoud leidt en waarbij het project mogelijk zijn smaak verliest.

Een algemene aanbeveling is om de algehele situatie te evalueren via SWOT-analyse;

 • Kracht
 • Zwakheid
 • Mogelijkheden
 • Gevaren

Een beter perspectief krijgen is alleen mogelijk door een zelfevaluatie van de situatie uit te voeren. Outsourcing neemt veel van de planning & uitvoering weg van uw werkdruk, waardoor u zich kunt concentreren op taken die uw aandacht vereisen!

Gaf de SWOT-analyse u een signaal voor uitbesteding? Als u van plan bent om uw software offshore te ontwikkelen, moet u ons zeker uw wensen kenbaar maken via info@itspot.nl

Of neem contact op met ons team om strategisch advies te krijgen bij uw project!

Home » Projects » In-House vs Outsourcing – Alles wat u moet weten

Gratis adviesgesprek?

Whitepaper tarieven outsourcing remote developers wereldwijd twee mockups

Download whitepaper: tarieven developers wereldwijd

- Tarieven Azië

- Tarieven Oost-Europa

- Tarieven Afrika

- Tarieven Midden- en Zuid-Amerika

- Overzichtstabel

- Hoe te starten met outsourcen

 

De whitepaper zit in uw mailbox!